myspace

myspace graphics

Salı, Mart 07, 2006

KADINLAR GÜNÜNDE, TARİHTEN BİR HANIM.



ADİLE SULTAN :Adlî’nin kızı Âdile, 5 padişah görme talihliliğine erişmiş bir prensestir. Sultan 2. Mahmûd’un en çok yaşayan kızı olan Âdile Sultan annesi Zernigâh kadını doğduktan az sonra kaybetti. Öksüz kalan Âdile’yi ona annelik yapıp büyüten, Nevfidan kadındı. Babası öldüğü zaman ise 13 yaşına henüz basmıştı.

Âdile Sultan’ın eşi M. Ali Paşa oldukça çapkın ( tıpkı Fethi Ahmet Paşa gibi ) idi. Zamanın en kalabalık eğlence yeri olan Kâğıthane’de arabasına yaslanıp, güzel kadınlara tebessüm eden Kaptan-ı Deryâ M. Ali Paşanın etrâfa laf attığı bile olurdu.

Olan bitenler Âdile Sultan’a ulaşınca, kocasını katip etmek ve olayın hakikatini araştırmak için değişik kıyafetle ve kiraladığı bir arabayla Kâğıthane’ye giden Âdile Sultan, söylentilerin hiçte haksız olmadığı bizzat gördü. Zirâ Mehmet Ali Paşa, boyunu posunu edâsı ve endâmını beğendiği bir hanımefendiye lâf atıyordu. Arkasından markalı mendilini de kadına atan M. Ali Paşa akşama kadar çapkınlıklarına devam etti. Akşam olup ta eve döndüğünde gördüğü manzara şu: Gündüz beğendiği kadına attığı markalı mendil, yastığının üstünde duruyor.

Meğer Kâğıthane’de beğendiği ve mendilini attığı o kadın, kendi karısı Âdile Sultanmış. Tabii küçük çaplı bir kriz yaşanıyor.

Âdile Sultan tab’an mütevâzı bir insanmış. Öyle âlâyişi, gösterişi pek sevmez, gideceği yerlere dâimâ tebdîl-i kıyâfetle gider, şehirde kiraladığı arabalar ile dolaşırmış. Bir gün yine yanında 2 kalfası ile berâber Hırka-i Şerif ziyâreti için Eyüp Sultan’a giderken Atikali civârında abdestini tazelemek zorunda kalmış ve o semtte gözüne kestirdiği mükellef konaklardan birinin önünde arabadan inmiş, kapıyı çalmış. O zamanlar, sâhibini bilmediği bir eve böyle bir mâzeretle misafir olmak ayıp sayılmazmış. Konağın fevkalâde süslü ve zevkli döşenmiş olduğunu kendisine tutulan altın leğen ibrikle, sırmalı havluları ve güzel ev sâhibesi hanımın şık kıyâfetini görünce pek beğenmiş ve ikrâm edilen kahve ve şerbet takımlarına hayran olmuştur. Bu durum karşısında Âdile Sultan, kim olduklarını öğrenmek istemiş, ev sâhibesi hanımefendi gâyet sâde ve işveli bir eda ile:

Kaptan-ı Deryâ Mehmet Ali Paşa’nın zevcesiyim demez mi.O anda âdile Sultanın yüzünü görmek lâzım ( ! ) Lâkin bu garip ve beklenmedik iddia karşısında Âdile Sultan, ciddiyetini ve soğukkanlılığını aslâ kaybetmeden ve hiçbir şey hissettirmeden gördüğü hüsn-ü kabule güler yüzle teşekkür ederek ayrılmış. O gece sarayda kocasına en küçük bir serzenişte bulunmak şöyle dursun, aksine her zamankinden daha ziyâde neşe ve iltifat göstermiştir.

Âdile Sultan, Fındıklı’daki sâhilsarayından başka Kuruçeşme’de Esma Sultan’dan kalan yalıda, Kağıthane’de, Çırağan’da oturmuş ve ömrünün bir kısmını Vâlidebağı’nda bugün senatoryum olan binada ve yine bugün Kandilli Kız Lisesi olan sarayda geçirmiştir. Kocası M. Ali Paşa ile evlililkleri 24 yıl sürmüş, O’nun ölümünden sonra tekrar evlenmemiştir.

Kaptan-ı Deryâ Mehmet Ali Paşa çapkındı fakat iyi bir insandı. Onunda zaaf bu idi. Âdile Sultan, M. Ali Paşanın ölümünden sonra O’nun için şu şiiri yazmıştır.

“ ……
Devletü dine sadâkatle ederdi hizmet
Emr-i peygamberi icrâya kılardı gayret
Bir özü doğru, sözü doğru muhubb-i devlet
Öyle bir yâr için Âdile ağlar elbet

Bir Mehemmed Ali Paşa idi ol dünyada
Vechini göstere Allah âna ukbâda.

( Tahassünnâme ) sinde kardeşleri ve kızı Hayriye Sultan için yanıp tutuşan mısrâlar vardır. Kardeş acılarını dile getiren Âdile Sultan, en sonunda:

Âdile bîçâre gayrı neylesün
Hangi derdin vezne koyup söylesin

Âdile Sultan arka arkaya babası 2. Mahmud’u, kardeşi Abdülaziz’i ve kocası M. Ali Paşa’yı kaybettikten kısa bir süre sünra kızı Hayriye Sultan da âni bir şekilde ölünce Âdile Sultanı teselli edebilecek hiçbir şey kalmamış, kendini ibâdete vermiştir. 72 yaşında iken Fındıklı Sâhilsarayında vefat etmiş, cenazesi kayıkla Eyüp Sultan’a getirilmiş ve kendi yaptırdığı türbeye defnedilmiştir.

Türbede kapıdan girilince daire vardır. Sağdakinde 6, soldakinde 3 mezar görünür. Sağdaki dairede Âdile Sultan’la Mehmet Ali Paşa, kızları Sıdıka, Aliye ve Hayriye Hanım Sultan’larla, oğlu İsmail Bey, soldakinde ise 5. Murad’ın hanımı Rezzan Hanım ile 5. Murad’ın kızı Fatma Aliye Sultan metfundur. Buradaki mezarlardan biri boştur.

Hayat Tarih MecmuasıMahmut Şimşek


Adile Sultan'ın hayat hikayesinde en ziyade ilgimi çeken, Kağıthane'de mendil atılınca, ufak çaplı bir kriz yaşanırken, Atikali' de 2. zevceyle tanıştıktan sonra, eşine hiçbir serzenişte bulunmadığının yazılması... Adile Sultan'ın sabırlı bir hanımefendi olduğuna birşey diyemem. Ama, hiçbir tarihçi bir hanımın yüreğini yazamaz düşüncesindeyim. Belki Adile Sultan dışarı yansıtmadı, lakin hiçbir serzenişte bulunmaması, bilemiyorum..... Sizler ne düşündünüz okuyunca.... Sadece ve sadece nur içinde yatsın diyebiliyorum...

7 Comments:

Blogger life said...

Dünyada ne olursan ol mutlu olunamıyor.İnş cenneti kazanan kullardan oluruz.

4:34 ÖÖ  
Blogger Serra said...

Bana mumkun geliytor Semanur. Mendili sadece yastigin ustune birakan bir bayan, neler dusunerek sesini cikartmadi. Ses cikartmamistir ama hasta olmustur bence.

4:35 ÖÖ  
Blogger NAZLICA said...

Çok hoş bir hikaye Semanur; Günümüzde böyle kadınlar bulabilirmiyiz acaba? Ya da kadınlarımız hep böylemi olmalı. Sabırlı, sessiz, yuvasını bozmamak için tüm fedakarlıkları yapan. Aslında bu elma ile armut'u toplama gibi olur. Sevgiler

2:04 ÖÖ  
Blogger Hülya YILMAZ said...

ne kadınlar var... ben olsam bir daha asla evime giremezdi...

3:11 ÖÖ  
Anonymous Adsız said...

bir sabır örneği büyükler ''SABIR YÜZÜNÜ EKŞİTDEN ACIYI YUDUM YUDUM İÇMEKTİR''derler .insan başına gelmeden ne yapacağını söylese yalan olur .onun için benim ne yapacağımı allah bilir.selam ve dua ile...www.blogcu.com/abucum

12:52 ÖÖ  
Anonymous Adsız said...

Looking for information and found it at this great site... http://www.valtrex-7.info/1994landroverdiscoveryrebuildingabs.html

11:57 ÖS  
Anonymous Adsız said...

That's a great story. Waiting for more. Allegra d 24hr Wellbutrin 5htp cindy crawford &aposs skin care line Baccarat glass patterns names domain http://www.web-design-43.info Laser hair removal st.barts hospital london Baccarat and anti semitism

11:06 ÖS  

Yorum Gönder

<< Home